Elektro-engineer Jurgen: “Vanaf nul in anderhalf jaar een uniek voertuig ontwikkelen. Da’s mooi werk.”

Jurgen

In zijn eerste jaren bij Hencon rondde hij naast zijn baan zijn opleiding HTS-elektrotechniek af. Bijna acht jaar later is Jurgen Balk (36) teamleider van de E-engineers en nog altijd even blij met zijn baan. “Elektrificatie en automatisering maken het steeds uitdagender. Gelukkig groeit het team snel. We sparren, geinen maar werken ook hard. Bij elke machine die uiteindelijk op transport gaat ben ik trots.”

Snelle ontwikkelingen

Het pad dat Jurgen heeft gevolgd is bij ons niet vreemd. Hencon hielp hem zijn HTS-diploma te behalen en liet hem groeien. Nu helpt Jurgen Hencon groeien. “Toen ik binnenkwam, was ik de enige E-engineer in vaste dienst; ik werd ingewerkt door een tijdelijke kracht. De machines die we toen maakten bevatten nog niet zoveel elektronica. Dat is nu wel anders.” Inmiddels telt het team 5 man – in leeftijd variërend van 20 tot 40 jaar – en zoeken ze nog een zesde, ervaren E-engineer.

Elektrische aandrijving

Hencon ontwerpt en assembleert maatwerk voertuigen voor met name de aluminiumindustrie. Onze voertuigen vervoeren bijvoorbeeld gesmolten aluminium, schrapen ovens uit of vullen ze, verwijderen fijnstof; van alles. Bestuurd of onbemand, op diesel maar ook steeds vaker elektrisch aangedreven. “In deze sector is dat een grote uitdaging. Aluminium wordt geproduceerd door middel van een elektrolyseproces waarbij de stroom oploopt tot  600.000 Ampère. Dat veroorzaakt sterke magnetische velden die de werking van veel sensoren verstoren. Het is een puzzeltocht om componenten te vinden die daartegen bestand zijn”, vertelt Jurgen.

Hencon is voorloper in elektrificatie van voertuigen in de aluminiumindustrie. Meer weten? Lees het hele artikel!

Complexe automatisering

De magnetische velden maken niet alleen elektrificatie lastig, ook automatiseren wordt een uitdaging. “Onze machines voeren allerlei functies uit die bestaan uit een reeks van handelingen. Vroeger zetten de machinisten die handelingen zelf in gang, maar tegenwoordig moet alles zo snel en gemakkelijk mogelijk, met één druk op de knop. Ons team zoekt niet alleen alle benodigde componenten maar denkt ook de systeemprocessen uit voor die automatisering.”

Samenwerken met alle disciplines

Voor elke opdracht wordt er een team gevormd met een hydraulisch, elektrisch, mechanisch en software engineer, een projectmanager, werkvoorbereider en inkoper. “Soms start je met een bestaande machine die voor 80% al bruikbaar is en voor die laatste 20% moet worden aangepast. Maar soms begin je met helemaal niets. Als dan anderhalf jaar later een perfect werkend voertuig de deur uit rijdt, dan is dat wel een moment van trots.”

Step up van 100 naar 700 Volt

Bij een elektrisch voertuig werkt het team van Jurgen heel nauw samen met de mechanische collega’s. “Dan gaat het vooral over de plaatsing van de componenten – er is nooit ruimte genoeg in zo’n machine – en over vermogens. De nieuwste machines worden zo intensief ingezet voor zulke zware taken, dat we zijn opgeschaald van een 100 Volt systeem naar 700 Volt. Dat verandert alles: bekabeling, componenten, de hele systeemopbouw.”

Alles lezen over de switch naar 700 Volt? Lees het interview met Thijs ten Have!

Een gewone dag

Het team van Jurgen begint om 07:30, al is die tijd in overleg flexibel. “Ik verdeel de projecten, in overleg met het team. We draaien er allemaal meerdere tegelijk. Dat is onze kerntaak: we werken de elektrische schema’s uit en we maken de stuklijsten van de componenten.” Tussendoor ondersteunen de E-engineers collega’s in de werkplaats, helpen ze bij opstarting van de voertuigen, staan ze in direct contact met leveranciers en met klanten (over bijvoorbeeld monitoringsmogelijkheden) én testen ze nieuwe componenten met testopstellingen bij klanten.

Wat kenmerkt Hencons werkcultuur?

“Gedurende de dag sparren we continu met teamgenoten en vragen we elkaar mee te kijken. Zo is hier de sfeer sowieso: als je je openstelt kan je alles kwijt en staat iedereen bij Hencon voor je klaar. We werken in Ulft met 120 man, maar het voelt als een klein bedrijf. Terwijl iedereen hard werkt nemen we ook de tijd voor een geintje en voor elkaar. Je moet tenslotte ’s ochtends wel vrolijk naar je werk gaan toch?”

Denk je dat je bij ons past? Bekijk de vacatures of neem gewoon contact op met Margot!

 

Lees meer verhalen