‘Samen met haar partners loopt Hencon in de voorhoede van elektrificatie’

De voorhoede van elektrificatie

De wereld zit in een duurzaamheidstransitie. Het besef dat we af moeten van fossiele brandstoffen leeft ook in de aluminiumindustrie. In deze branche is de elektrificatie van voertuigen echter een stuk uitdagender dan voor bijvoorbeeld de autobranche. “De omgeving in met name de primaire aluminiumindustrie zijn zo vijandig voor sensoren, dat het lastig is om bruikbare accu’s componenten te vinden”, aldus Simon Arends, Sales Manager Europa. “Maar we komen er wel! In 2030 hopen we alle voertuigen ook elektrisch aangedreven te kunnen aanbieden.”

De vraag in de markt is helaas nog niet heel groot. “Op dit moment is her percentage van bestellingen dat elektrisch aangedreven voertuig betreft nog beperkt”, vertelt Simon. “De CO2-footprint van het aluminiumproductieproces blijft natuurlijk hoog. Een voertuig is in vergelijking een kleine energievreter. Aan de andere kant vormen de voertuigen wel een gemakkelijke stap voor dit soort producenten. We zien de vraag naar elektrische voertuigen nu dan ook toenemen.”

‘Als de branche er klaar voor is, zijn wij het ook’

Di beperkte vraag naar elektrische voertuigen is wel wereldwijd, waarbij de meeste elektrisch aangedreven Hencon voertuigen momenteel rijden in Europa en Amerika. Hencon wacht niet op de markt, maar ontwikkelt ze – nu nog veelal op eigen initiatief en kosten – de elektrificatie van haar aanbod door. Beginnend bij de voertuigen die het meest geschikt zijn. Simon: “Hencon wil zorgen dat áls die vraag eenmaal toeneemt, dat we er klaar voor zijn. En dat gaat gebeuren. Drie jaar terug was het besef er al, nu zien we ook dat er daadwerkelijk in wordt geïnvesteerd.”

Uitdaging elektrificatie aluminiumindustrie onderschat

Helaas kán nog niet elk voertuig elektrisch aangedreven worden geleverd. Simon: “Zeker voertuigen die langere periodes achtereen moeten rijden kunnen we alleen nog met dieselmotor leveren. In de primaire aluminiumindustrie, waar van aluminiapoeder vloeibaar aluminium wordt gemaakt, heersen sterke magnetische velden. Die verstoren de werking van heel veel bestaande sensoren. Zeker 80% van de batterijleveranciers valt al af in een voorselectie door het type sensoren dat wordt gebruikt. De resterende elektrische componenten moeten we testen onder die bizarre omstandigheden. Daar zit de grote uitdaging; vaak genoeg blijken component toch niet geschikt te zijn. Maar de specialisten die we in huis hebben lukt het tot nu toe bijna altijd wel om toch de juiste componenten te vinden.”

Tijdlijn: wat is er tot nu al elektrisch geleverd

Zie hieronder wat Hencon tot nu aan elektrisch aangedreven voertuigen heeft ontwikkeld en geleverd.

1979 – Zijlader

De eerste 5 Tons zijlader wordt geproduceerd door voormalig Hendre, wat nu inmiddels Hencon heet. In die tijd was Hendre de eerste die elektrische zijladers maakte voor de zware industrie.

2000 – Transporters op loodzuurbatterijen

De eerste elektrische Transporters, met loodzuurbatterijen op 48 Volt. Voor lage snelheden. Een totaal van zo’n 45 stuks werden geleverd voor hoofdzakelijk de secundaire aluminiumindustrie.

2014 – Afkras-voertuigen

Eerste elektrische afkras-voertuig, voor kleinere ovens. Gebaseerd op basis van de heftruck-techniek, voor toepassing in de secundaire aluminiumindustrie. Twee stuks geleverd, één met cabine, één op afstand bestuurbaar. Momenteel in gebruik door BMW in Duitsland.

2014 – AGV container Transporter met 400 Volt Driveline, met diesel aggregaat.

Een automated guided vehicle (AGV) die containers vol met recyclebaar scrap-aluminium volledig automatisch vervoert naar de oven en deze vult met het scrap-materiaal. Twee stuks geleverd voor secundaire aluminium industrie.

2017 – AGV Transporters voor anode pallets

’s Werelds eerste AGV’s voor de primaire aluminiumindustrie en direct elektrisch. Met Li-ion batterijen, 100 Volt. Twee stuks geleverd. Deze onbemande Transporters vervoeren stalen bakken met anodes en zijn non-stop operationeel.

2018 – AGV Transporter voor vloeibaar aluminium

’s Werelds eerste AGV voor transporteren van vloeibaar aluminium in de primaire aluminium industrie. 100 Volt Lithium batterij, twee stuks geleverd.

2019 – Afkras-machine voor gieterij

100 Volt Lithium ijzerfosfaat batterij. Voor grote ovens in de gieterij. Krast in 10 – maximaal 30 minuten een oven schoon; een ideale toepassing om elektrisch aan te drijven en steeds opnieuw op te laden.

2019 – AGV container Transporter met 700 Volt accusysteem

Met 700 volt Lithium ijzerfosfaat batterij. Een Furnace Charging Vehicle: vervoert containers met recyclebaar scrap-aluminium en schuift dat in de oven. Een totaal van drie stuks geleverd in Amerika.

In ontwikkeling – Manueel bestuurde Transporter, fast charging

Vanaf 2018 in eigen ontwikkeling, vanaf 2021 begonnen met het testen van de componenten. Standaard kop met cabine, die zware lading kan vervoeren.

700 Volt Li-ion batterij
voor zware lading
148 kWh aan opbrengst
fast charging
kan maximaal 18 uur op een dag rijden
bestand tegen magnetisch veld
hogere snelheden tot 15 km/u

Samen naar een duurzamer aluminiumindustrie

Arends: “Hencon loopt met deze ontwikkelingen van innovatieve duurzame oplossingen voorop. En het werkt. De manueel bestuurde Transporter waarvan we de ontwikkeling al gestart waren, is recent besteld door een Noorse klant. Zo helpen we helpen deze klant met de eerste belangrijke stap om hun doelstelling te halen om in 2035 zijn hele fabriek en vloot fossielvrij te krijgen. Met een levensduur van 15 jaar, betekent dat dus dat elk voertuig dat vanaf nu wordt aangeschaft door deze klant, elektrisch moet zijn. We testen nu ook bij hen ter plekke in de fabriek, met hoopvol resultaat dusver. Zo komen we samen – Hencon en opdrachtgevers – steeds verder in de ambitie van een volledig elektrische voertuigenvloot binnen de aluminiumindustrie.”