Veel verantwoordelijkheid, maar met goede begeleiding: de afstudeerstage van Sven

Sven

Hencon heeft bijna elke stageperiode meerdere stagiairs, op verschillende afdelingen. Logisch, want we zijn een zeer kundig leerbedrijf en bovendien een innovatieve toeleverancier in een bijzondere industrie. Op dit moment is Sven van Bezooijen bezig met zijn afstudeeronderzoek bij ons. Hij vertelt er graag over.

Hoe ben je bij Hencon terechtgekomen?
“Via een klasgenoot van mijn opleiding Embedded Systems Engineering aan de HAN. Hij is al afgestudeerd en werkt hier nu. Hij dacht dat dat ook wel wat voor mij zou zijn. Ik kende Hencon nog niet, maar was bij mijn eerste bezoek meteen onder de indruk. Op mijn opleiding leer je om hardware van a tot z te ontwikkelen, dus machinebouw is niet nieuw voor me. Maar de omstandigheden waar de machines van Hencon mee te maken hebben, geven een extra dimensie aan het vak.”

Je afstudeeropdracht heeft daar ook mee te maken, toch?

“Klopt. Het doel van mijn project is om beter inzicht te krijgen in wat de machines van Hencon doen bij uitdagende omgevingsfactoren, zoals grote temperatuurverschillen en magnetische velden. De uitkomsten van mijn onderzoek worden uiteindelijk gebruikt om de volgende generatie telemetrie-units te integreren in machines van Hencon.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Het leuke is dat mijn afstudeerstage een combinatie is van theorie en praktijk. Op mijn eerste dag mocht ik meteen heel praktisch aan de slag met het maken van testkits. Daarnaast ben ik bezig met de theorie erachter, veel uitzoekwerk dus. Welke data willen we precies verzamelen? Voldoet het allemaal aan de ISO-normen? En hoe zit het met de kosten? Ik voer daarvoor gesprekken met verschillende mensen in het bedrijf, zoals mechanische engineers, software engineers en medewerkers van de werkplaats.”

Voldoet je stage aan je verwachtingen?
“Meer dan dat zelfs! Ik was blij verrast dat zo veel medewerkers tijd wilden maken om mijn vragen te beantwoorden of met me mee te denken. Dat heb ik bij mijn vorige stage en in onderzoekssituaties wel anders meegemaakt. Nu ben ik op een punt dat mijn bevindingen in een praktijksituatie getest moeten worden. Dat verloopt helaas niet zo snel als ik zou willen. Maar het is ook wel weer leerzaam om te ervaren hoe dit in het bedrijfsleven gaat.”

 

Waar ben je trots op?
“Het is best een groot en belangrijk onderzoek en dus een hele verantwoordelijkheid. Ik vind het mooi dat ik dat vertrouwen krijg. Ik heb wel een goede begeleider bij wie ik altijd kan aankloppen met vragen, dat is heel fijn. Vanaf dag één word ik niet als ‘de stagiair’ gezien, maar voel ik me onderdeel van het team. Ik ben zelfs meegevraagd op teamuitje van mijn afdeling!”

Lees meer verhalen