Technische uitdagingen? Product Engineer Mathijs houdt ervan!

Mathijs

Klanten van Hencon werken in veeleisende omstandigheden, bijvoorbeeld in de aluminiumindustrie. Dat vraagt om voertuigen die specifiek voor die omstandigheden gemaakt zijn. Product Engineer Mathijs bedenkt en ontwerpt deze voertuigen, in nauwe samenwerking met collega’s, toeleveranciers en klanten.

Na zijn master Werktuigbouwkundige automatisering en mechatronica aan de Universiteit Twente, zocht Mathijs Ruesink een baan waarbij hij niet alleen maar theoretisch bezig zou zijn. Die vond hij al snel bij Hencon. Mathijs: “Als Product Engineer hou ik me bezig met de ontwikkeling van nieuwe voertuigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om voertuigen die gesmolten aluminium vervoeren of ovens afslakken. Het grootste deel van mijn werkdagen zit ik achter de computer om te ontwerpen, berekeningen uit te voeren en specificaties te schrijven. Daarnaast ga ik regelmatig bij klanten op bezoek om de situatie ter plekke te bekijken.”

Op maat gemaakt

Mathijs is vooral betrokken bij de ontwikkeling van elektrisch aangedreven en zelfrijdende voertuigen (AGV’s). Meestal is dat op verzoek van een klant, die bijvoorbeeld een dieselvoertuig wil vervangen of een nieuw voertuig nodig heeft voor een specifieke taak binnen het productieproces. “Bij sommige projecten beginnen we echt bij nul. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een voertuig dat volledig op maat wordt gemaakt. Er komt een haakarmsysteem in waarmee containers kunnen worden opgepakt. Dat ontwikkelen we heel specifiek voor deze klant. Maar het kan ook zijn dat we bij het ontwerp voortbouwen op een al bestaande machine”, vertelt Mathijs.

Samen sparren

Aan ieder project wordt gewerkt met een team van collega’s, dat bestaat uit één of meerdere mechanische, elektrische, hydraulische en Software Engineers.  In de assembleerfase van een voertuig heeft het projectteam elke ochtend overleg in de werkplaats. Maar ook los van dit dagelijkse overleg loopt Mathijs regelmatig even de werkplaats in, om te kijken hoe de werkzaamheden vorderen. Samen sparren over de beste oplossing, ieder vanuit z’n eigen discipline – het is iets waar Mathijs erg van geniet. “En niet alleen met collega’s, ook met toeleveranciers. Onze voertuigen moeten functioneren in heel extreme omstandigheden, daar moeten de onderdelen van leveranciers wel tegen bestand zijn. Daarnaast heb ik veel contact met klanten over de hele wereld. Dat internationale aspect vind ik heel leuk.”

Zes weken Noorwegen

Mathijs is zelfs een keer zes weken in Noorwegen geweest om een klant te begeleiden bij de inbedrijfstelling van de zelfrijdende voertuigen. “Kort nadat ik bij Hencon kwam werken, startten de eerste gesprekken over AGV’s met deze klant. Ik heb het hele traject dus van begin tot eind meegemaakt. Je wilt wel zeker weten dat de voertuigen ook in de praktijk goed functioneren, vandaar dat ik daar een tijdje met mijn gezin naartoe ben gegaan. Ter plekke bleek bijvoorbeeld dat een voertuig te langzaam reed, waardoor het productieproces vertraagd werd. Samen met mijn collega’s in Nederland heb ik bedacht hoe we dit konden oplossen. De Software Engineer was druk met andere dingen, dus uiteindelijk heb ik de aanpassingen ook zelf doorgevoerd en in de machine geladen. Een hele uitdaging, maar het is gelukt.”

Gelijkgestemde collega’s

De ontwikkelingen op zijn vakgebied gaan snel, bovendien komen er in elk voertuig meerdere disciplines samen. Hoe houdt Mathijs zijn kennis op peil? “Intern zit natuurlijk heel veel kennis, dus ik leer ontzettend veel van mijn collega’s. Verder praat ik met leveranciers, bezoek ik beurzen en symposia en lees ik nieuwsbrieven om bij te blijven.” Juist door al die ontwikkelingen, blijft Mathijs’ werk hem uitdagen. “We bedenken en ontwikkelen steeds weer iets nieuws, dus dat levert ook steeds weer nieuwe technische uitdagingen op. Omdat we niet aan massaproductie doen, wordt het nooit routine. Samen werken we aan een eindproduct dat echt tot de verbeelding spreekt. Onder mijn collega’s vind ik veel gelijkgestemden. ‘We hebben het nog nooit gedaan, dus we denken dat we het wel kunnen’ – dat gevoel heerst eigenlijk bij iedereen. Ik verwacht dan ook niet dat ik snel uitgekeken raak op mijn werk bij Hencon!”

Lees meer verhalen