Van auto’s naar maatwerk: Inge’s overstap naar Hencon
Inge Pragt werkt inmiddels 3,5 jaar bij Hencon. Ze begon via een uitzendbureau, maar al snel bleek: deze plek paste. “Binnen een week kon ik aan de slag. Mijn begeleider was er de eerste dag niet, dus kreeg ik een tekening in mijn handen en werd ik naar de werkplaats gestuurd. ‘Kijk maar of je eruit komt,’ zeiden ze. En dat lukte.”

Inge komt oorspronkelijk uit de autotechniek en werkte eerder in de particuliere sector. “Bij auto’s is alles gestandaardiseerd: een beurt is een beurt. Hier is alles maatwerk. Geen machine is hetzelfde.” De overstap kwam na een verhuizing van Arnhem naar Ruurlo. Via een vriendin kwam ze bij Hencon terecht. “Toen ik binnenkwam, dacht ik: Wow. Dit is écht iets anders. Veel groter. Complexer. Maar ook veel leuker.”
De cabine van A tot Z: haar verantwoordelijkheid
Vandaag is Inge verantwoordelijk voor de complete opbouw van de cabine – het deel van de machine waar de operator in zit. “Je werkt aan het gedeelte waar iemand de hele dag in zit te kijken. Dan moet de afwerking kloppen. Geen vouwen in het schuim, geen scheve randen. Wat je maakt, moet goed zijn – en dat zie je meteen.” De cabinebouw begint zodra het stalen frame binnenkomt. Daarna zorgt Inge voor de volledige mechanische afbouw: accessoires plaatsen, schoonmaken, monteren, afwerken. “De elektromonteurs doen het elektrische deel, maar verder bouw ik hem van begin tot eind op. Afhankelijk van het project duurt dat een week – of meerdere weken als het een complexer model is.”
Slimmer bouwen door samenwerking met engineering
Wat haar rol bijzonder maakt, is de combinatie van techniek en verantwoordelijkheid. Omdat het maatwerk betreft, kijkt Inge ook kritisch naar het proces. “Bij de standaardcabine die we nu veel gebruiken, loop ik samen met de lead engineer alles langs. Dan kijken we: kunnen we iets slimmer positioneren? Kan het veiliger, makkelijker, sneller? Het doel is: minder boven je hoofd werken, meer op de werkbank voorbereiden. Dat soort verbeteringen kun je hier gewoon aandragen. Daar wordt naar geluisterd.”
Wereldwijd actief, met korte lijnen op de werkvloer
Hencon werkt wereldwijd – van IJsland tot Afrika – maar intern voelt het bedrijf klein. “We bouwen machines die tot twintig ton wegen, maar de sfeer is gewoon nuchter. Iedereen is benaderbaar. Als ik een vraag heb, loop ik naar engineering en ga ik erbij zitten. Je hoeft geen afspraak in te plannen.”
Niet alleen technisch, maar ook sociaal sterk
Ze staat meestal alleen aan de cabine, maar dat betekent niet dat het eenzaam is. “In de pauzes is er genoeg contact. En bij vragen schakelen we snel. Soms komt er een stagiair bij, of een elektromonteur. En op sommige collega’s kun je buiten het werk ook rekenen. Dat is gewoon fijn.”
Groei door te doen – en fouten mogen maken
Inge volgt regelmatig technische cursussen, zoals hydrauliek en lassen, en wil zich verder ontwikkelen. “Ik zou graag een mechatronicacursus doen. Dan snap ik nog beter waar de engineers het over hebben en kan ik inhoudelijk beter meedenken. Schema’s lezen lukt wel, maar dit zijn geen auto’s. Hier is alles nét even anders.” Wat ze waardeert, is de ruimte om fouten te maken. “Als iets niet goed gaat, lossen we het op. En dan weet je het de volgende keer. Zo leer je. Daar krijg je hier de ruimte voor.”
Groot, ja – maar het voelt snel als jouw plek.
“Laat je niet afschrikken door de grootte van de machines. Alles is maatwerk, ja – maar dat betekent ook: je leert het gaandeweg. Je hoeft het niet meteen allemaal te weten. Als je wil leren en wil aanpakken, ben je hier op je plek.”
Wil jij ook werken aan cabines die wereldwijd opvallen? Bekijk de vacatures of neem contact op met Tessa!
Lees meer verhalen